Eetbare wilde planten

“On”kruid

Veel wilde planten die vaak als onkruid worden gezien zijn smakelijk en eetbaar. Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen. Bij Zevenblad bijvoorbeeld is de term “if you can’t beat it, eat it” van toepassing. Door steeds de jonge blaadjes te oogsten wordt de hoeveelheid van dit “onkruid” minder.

Paardenbloem, Zevenblad, Brandnetel, Weegbree, Madeliefjes, Dovenetel, Hondsdraf, Kleine veldkers, Vogelmuur, Zuring en Kleefkruid zijn voorbeelden van smakelijke onkruiden.

Voedselbosplanten

De laatste jaren neemt een voedselbos in populariteit toe. Dit is een door de mens ontworpen bos waarin op een duurzame manier voedsel geproduceerd wordt. Een voedselbos is ge├»nspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos met bodembedekkers, kruidlaag, struiklaag, tussenlaag en boom(kruin)laag. Een voedselbos levert voedsel voor mens en dier en de biodiversiteit is groot. Niet alle plantensoorten hoeven als voedsel voor mensen te dienen.Insecten die planten bestuiven of vogels die op hun beurt plaaginsecten opeten maken gebruik van het voedsel in het voedselbos.

Een aantal eetbare wilde planten en voedselbosplanten.

Daslook, Lievevrouwebedstro, Appelbes, Hondsroos, Notenboom, Uiensoepboom, Aardkastanje, ……