Heksenplanten en Toverkruiden

Deze planten werden en worden gebruikt door kruidenvrouwen , vaak heksen genoemd. Het zijn planten die stoffen bevatten met rustgevende, verdovende, geneeskrachtige of hallucinogene werking. Vaak zijn dit giftige planten. 
6D5B6E8C-A2B6-48E9-AF77-645C5DCC79F5

Alruin

Alruin  (Mandragora officinarum) is een  van de bekendste heksenplanten. De wortel vertoont gelijkenis met de vorm van een mens. De plant heeft een narcotische en verdovende werking en kan zelfs hallucinaties opwekken.  De wortel gold in vroeger tijden ook als geluksbrenger en werd voor veel geld verkocht. De vruchten van de Alruin, de zogenaamde liefdesappeltjes konden ook veel geld opbrengen.

10 Alruinzaden (Mandragora officinarum)
Planthoogte ca.: 25 cm.
Bloeitijd: februari-maart
Standplaats: zon/halfschaduw, vooral niet te nat.
Plantafstand: 40cm
Alruin behoort tot de Solanumfamilie en is giftig!
Alruin kan tientallen jaren oud worden en is prima winterhard. Alruin bloeit al heel vroeg, vaak al in februari. De vorming van de hoeveelheid alruinappeltjes is elk jaar verschillend.

Kweekinstructies voor Alruinzaden
Alruin is een koudekiemer, de zaden hebben kou nodig om te kiemen.
Zaaien kan in de herfst zodat ze vanzelf de kou van herfst en winter krijgen buiten.
Zaaien in het vroege voorjaar kan ook.
Meng dan de zaden met vochtige zaai/stekgrond, het is belangrijk dat de grond los is en een goede afwatering heeft. Zet dit dan de eerste 2-4 weken bij kamertemperatuur en zorg dat de grond niet uitdroogt.
Zet het daarna 5-6 weken in de koelkast.
Daarna weer op kamertemperatuur.
De kiemtijd van Alruinzaden kan sterk variëren, van 1 week tot maanden of zelfs een heel jaar!

D7842E43-2B18-4A27-960B-8F4D885EF6BC
Alruinappeltjes

Alruin, Wolfskers, Eenbes, Wolverlei, Absintalsem, Blauwe monnikskap, Gevlekte monnikskap, Bergamot, Engelwortel, Heggenrank, Griekse Alant, Kerstroos, Vrouwenmantel, Mariadistel, Lelietje der dalen, Salomonszegel……..

Heksenplanten van de Tovertuinderij

Ik heb niet alleen losse heksenplanten, maar ook heksentuintjes te koop. Deze planten zijn speciaal op elkaar afgestemd en beschikbaar als set in mijn webwinkel.